Etiketler

30 Kasım 2014 Pazar

DERS ÇALIŞTIĞINIZI UNUTTURACAK DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ


           





Ders çalıştığnızı unutturacak ders çalışma yöntemleri

Ders çalışmak deyince insanların sırtında bir kambur beliriyor sanki. Öyle zor, öyle imkânsız bir şey yok. E tabi, bunda internette dolaşan o “Ders Çalışma Yöntemleri” başlıklı nizamiye kurallarının rolü büyük. O kadar zor bir durumdan söz ediliyor ki şikâyet edilmezse ayıp olur. Bu korkutucu kurallar yüzünden çocuklar klasik koşullanıyor, negatif düşünce biçimi gelişiyor ve başaramayacaklarına inanmaya başlıyorlar. O zaman bırakalım o katı kuralları ve kendi stilimizi oluşturalım.
        Okulda dersleri ilgiyle dinleyip sorulara cevap verip mutlu oldunuz(Bunu bir kere de olsa yaşamışsınızdır). Eve geldiniz ve hevesiniz kaçtı. Çalışmak istemiyorsunuz çünkü elinizde harfi harfine uymanız gereken kurallar var. İtiraf edin çok sıkıcı. (Bir kere o kuralları sıralayanlar sizin robot değil de bir insan olduğunuzu ve ruhunuzu hesaba katmıyorlar.)

             Ders Çalışmayı Nasıl Daha Katlanılır Hâle Getirebiliriz? 

1)      İlk olarak on beş dakikalık bir tekrar yapın ya da süresini kısa olmak şartıyla kendiniz ayarlayın.

2)      Şimdi de öğrendiklerinizi hayatınızın diğer alanlarına yayın. Örnek: Su içmeye giderken önemli bir bilgiyi tekrar edin. Markete giderken de aynı şekilde. Böylece zaman kaybetmemiş olursunuz.

3)      Okumanız gereken hikâyeler ya da bölümler var.(Ders kitabından olabilir) Bunun ödev olduğunu düşünmeyin. Oturup çay içerken alın elinize kitabı merak ederek ve eğlenerek okuyun, masanın başına geçip ders çalışma modunda değil.

4)      Öğrendiklerinizi aile bireylerine ya da arkadaşlarınıza pat diye anlatın. Örnek: “Babacım, her beyti aynı güzellikte olan gazellere “yek avaz gazel” denirmiş, biliyor musun? Annecim, kaside söyleyenlere “kaside-gû” denirmiş.” Bunu yaparak bilgilerinizi unutmamış ve kalıcı hâle getirmiş olacaksınız. Unutmayın, başkalarına anlatılan bilgiler en çok akılda kalanlardır.

5)      Sabah okula giderken günlük ing. kelime çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. Örnek:

“Amazing” harika demek; ışığı kapatmak için “turn of”, kapıyı kapatmak için “close” kullanılır, diye tekrar ederek gidebilirsiniz.

6)      Kafanıza takılan ve çözemediğiniz soruları gece yatmadan önce düşünün en kısa sürede çözüme ulaşacaksınız.


    Bunun gibi birçok madde sıralayabiliriz. Bu maddeleri uygulayarak çalışmalarınızı hayatla birleştirmiş; çalışmanın, hayatın bir parçası olduğunu fark etmiş olacaksınız. Bunlar seçme maddeler. Tabi her ders için ayrı ve detaylı metotlar geliştirilebilir. Ama tadında bırakmak iyidir diyerek devamını bir sonraki yazıma bırakıyorum. Her konuda olduğu gibi yazıda da pratik ve anlaşılır olma derdindeyim. Az, öz ve faydalı olsun önemli olan bu. Aklıma gelen metotları sıralamaya devam edeceğim.

     Eğlenceli çalışmalar dilerim.              

                                                                                                                   Yazar GİBİYİM  ;)